Modulaire standenbouw vs. traditionele houtbouw: hoe maak je de beste keuze?

Project & Eventmanager bij E-demonstrations

EXPERT IN ONTWERPEN EN BOUWEN VAN MODULAIRE STANDEN

Hans is een project en eventmanager met een brede algemene kennis in de eventsector. Over grafische vormgeving, 3D ontwerp, marketing, schrijnwerkerij en modulaire standenbouw maak je hem niets wijs.

Dit artikel werd geschreven door Hans Vanheusden.

Modulaire standenbouw vs. traditionele houtbouw: hoe maak je de beste keuze?

Bedrijven die overwegen om deel te nemen aan een beurs of event zitten wel vaker met de vraag of ze best kiezen voor modulaire standenbouw of voor traditionele houtbouw. En hoewel de modulaire standenbouw steeds meer aan populariteit wint heeft ook de traditionele houtbouw nog steeds vele troeven. Een weloverwogen keuze is dus noodzakelijk om het meeste uit jouw beursdeelname te halen.

Laten we daarom de voor- en nadelen van elke keuze even nader bekijken.

Voordelen van Modulaire Standenbouw:

  • Flexibel ontwerp voor diverse evenementen: Modulaire standen bieden een enorme flexibiliteit in ontwerp en lay-out, waardoor bedrijven zich dynamisch kunnen aanpassen aan de verschillende presentatiebehoeften die verschillende evenementen en event locaties vereisen. Wanneer je bijvoorbeeld aan meerdere beurzen wil deelnemen kan het voorkomen dat standruimte die je ter beschikking hebt niet steeds hetzelfde is. Het is fijn om dan te weten dat je bij modulaire standen eenvoudig enkele frames kan weglaten of verwijderen zonder dat je een volledig nieuwe stand moet laten maken.
  • Snelle montage en demontage: De gestandaardiseerde onderdelen van modulaire systemen maken een snelle opbouw en afbouw mogelijk, Daarbij worden de wanden steeds afgewerkt met prints (op panelen of doeken) waardoor je geen rekening hoeft te houden met droogtijden van verf of plamuur. Ideaal dus als je wilt deelnemen aan meerdere evenementen binnen korte tijdframes.
  • Duurzaamheid en herbruikbaarheid: Modulaire standen zoals die van Bematrix worden vervaardigd uit aluminium of andere duurzame materialen die herbruikbaar zijn, wat de duurzaamheid bevordert en kostenbesparingen op de lange termijn mogelijk maakt.
  • Kostenbesparing en budgetflexibiliteit: Dankzij de herbruikbaarheid van de structuur en eventuele prints, snelle op- en afbouw, en de aanpasbaarheid aan verschillende evenementen, biedt modulaire standenbouw aanzienlijke kostenbesparingen zowel op korte als op lange termijn. Ook standenbouwers vaak ook in de mogelijkheid om de structurele elementen in huur aan te bieden. Dit is voor bedrijven die slechts aan enkele beurzen op jaarbasis deelnemen vaak een interessante optie omdat de initiële investeringskost sterk naar beneden haalt en klanten ook de kans geeft om te testen of de mogelijkheden van modulaire stand aan de behoeften van hun bedrijf voldoen. Een ander handig voordeel van een huurformule is dat je als klant niet hoeft in te staan voor de stockage van de materialen. Al kan je bij de sommige standenbouwers ook een plekje huren voor de stockage van jouw beursmateriaal.
  • Aanpasbaar aan veranderende behoeften:
    Modulaire standen bestaan uit twee belangrijke elementen: 1) De structuur, in het geval van Bematrix zijn dit aluminium frames, en 2) visuals. Denk aan Forex of Dibond panelen of aan dekostof of blackback peesdoeken. Naast de structurele elementen die dankzij hun gestandaardiseerde maatvoering makkelijk van plaats te wisselen, weg te laten of toe te voegen zijn, kunnen ook de visuals makkelijk en snel aangepast worden. Zo kan je zelfs tussen 2 beursdagen in alle visuals van de stand wijzigen om een verrassingseffect en een heel andere look en feel op je stand te creëren. Ideaal dus bij een veranderende branding, productpresentaties of marketingstrategieën, waarbij je snel wilt inspelen op nieuwe uitdagingen en kansen.
  • Gewichtsbesparing en logistieke efficiëntie: Lichtere materialen maken modulaire standen efficiënter te vervoeren, waardoor transportkosten en logistieke inspanningen worden verminderd.

Nadelen van modulaire standenbouw:

  • Initiële kosten: Bij een aankoop kan de hogere initiële investering in modulaire standenbouw in vergelijking met traditionele houtbouw een belangrijke rol spelen Een grondige evaluatie van het langetermijnrendement is in dat geval essentieel.
  • Beperkte maatwerkopties: In vergelijking met traditionele houtbouw bieden modulaire systemen mogelijk beperktere maatwerkopties, vooral bij zeer specifieke ontwerpeisen.
  • Beperkte structurele zwaarte: Voor zwaardere structuren en zeer complexe ontwerpen kan traditionele houtbouw meer geschikt zijn dan modulaire systemen.
  • Afmetingsbeperkingen: Let op de afmetingsbeperkingen van modulaire standen, met name bij het streven naar grotere of uniek gevormde stands.

Voordelen van Traditionele Houtbouw:

  • Robuuste Constructie: Traditionele houtbouw staat bekend om zijn robuuste constructie, ideaal voor zwaardere structuren en complexe ontwerpen.
  • Volledige Maatwerkopties: In tegenstelling tot modulaire standenbouw biedt traditionele houtbouw onbeperkte maatwerkopties, perfect voor zeer specifieke ontwerpeisen.
  • Tijdloze Aantrekkingskracht: Hout heeft een tijdloze esthetische aantrekkingskracht die kan passen bij verschillende branding en ontwerpstijlen. Daarnaast stelt houtbouw je in de mogelijkheid om allerhande elementen die je in het dagelijkse leven tegenkomt compromisloos te integreren in je stand. Denk bijvoorbeeld aan een gashaard, betegelde muren, …

Nadelen van Traditionele Houtbouw:

  • Langere Montagetijd: In vergelijking met modulaire standenbouw kan traditionele houtbouw meer tijd vergen voor montage en demontage, wat logistieke uitdagingen met zich mee kan brengen.
  • Minder Flexibiliteit in Aanpassingen: Traditionele houtbouw biedt minder flexibiliteit in het aanpassen van stands aan verschillende evenementen.
  • Mogelijke Hogere Onderhoudskosten: Houten constructies kunnen onderhevig zijn aan slijtage en vereisen mogelijk meer onderhoud dan moderne materialen gebruikt in modulaire standen.

Het beste van twee werelden…

Soms is kiezen ook gewoon verliezen. Maar wat belet ons ervan om het beste van 2 werelden te combineren? Een goed uitgekiend ontwerp dat inspeelt op de sterktes van beide standenbouw technieken hoeft zeker geen taboe te zijn.

En ook de keuze tussen huur en aankoop van modulair standmateriaal hoeft geen zwart wit verhaal te zijn. Indien je overweegt om een bepaald aantal frames van een modulair systeem aan te kopen, ga dan zeker even ten rade bij een vertrouwde standenbouwer. Het kan interessant zijn om voor hetzelfde modulair systeem te kiezen dat zij gebruiken zodat je steeds de mogelijkheid hebt om elementen, die je slechts sporadisch nodig hebt, bij hen te huren.

Conclusie

Bij het kiezen tussen modulaire standenbouw en traditionele houtbouw is er geen ‘one-size-fits-all’. Bedrijven moeten hun specifieke behoeften, budget en langetermijndoelen zorgvuldig evalueren. Het combineren van de sterke punten van beide benaderingen kan een winnende strategie zijn. Een nauwe samenwerking met een betrouwbare standenbouwer kan waardevol advies bieden en helpen bij het maken van de optimale keuze voor een succesvolle beursdeelname.

Events & standenbouw

prints & Signage

branded roadshows

mobile film & tv support

tailor made furniture

custom 3D objecten